Vücudun belirli noktalarında ve kılcal damarlarda biriken kirli kanın (atık maddeler, ağır metaller, ölü kan hücreleri vs.) vakum yöntemi ile dışarı atılması işlemine hacamat (kupa) tedavisi denir.
Hacamat Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Hacamat, kan vermenin tıbbi faydalarının ötesinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Damardan alınan kan (venöz kan) ile hacamat işlemi sırasında deri altından alınan kan arasında önemli farklar bulunmaktadır. Hacamat işlemi sırasında alınan kan örnekleri, damardan alınan kan örnekleriyle karşılaştırıldığında, biyokimyasal parametrelerin (üre, ürik asit, total kolesterol ve trigliserit) ve ağır metallerin (cıva, kurşun, alüminyum, arsenik) hacamat kan örneklerinde çok daha yüksek olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu çalışma, Efendimiz’in (S.A.V) “kan aldırmanın en güzel yolu hacamattır” hadisini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Kılcal damarların sonunda deri altında biriken toksik maddelerin hacamat ile dışarı atılmasıyla, muhtemel hastalıkların önlenmesine önemli bir katkı sağlanır. Dolayısıyla Hacamat, koruyucu hekimliğin önemli bir tedavi yöntemidir. Bu açıdan bakıldığında, her sağlıklı kişinin iyilik halini sürdürmek ve hastalıklardan korunmak için yılda en az 2 kez (ilkbahar ve sonbahar mevsim geçişlerinde) hacamat yaptırması tavsiye edilir. Düzenli hacamat yaptıranlar, kışın soğuk algınlığı ve grip riskinin azaldığını ve vücut dirençlerinin daha iyi olduğunu söylemektedir.
Hacamat tedavisinin etkileri şunlar olabilir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda direnç kazandırır.
- Vücutta biriken ağır metaller ve toksinlerin atılmasını sağlar.
- Ağrıları giderir ve ödemi çözer.
- Kan üretimini uyarır ve oksijen seviyesini artırır.
- Kan akışını düzenler ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
- Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
- Muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkili olabilir, bu hastalıklar arasında bel ağrısı, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer ve kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar gibi kronik rahatsızlıklar yer alır.
- Göze canlılık kazandırır ve görme yeteneğini artırabilir.
- Unutkanlık, dikkat eksikliği ve baş ağrılarında kafa hacamati çok faydalı olabilir.
- Çocukların gelişimine katkı sağlar ve gençlerde daha dengeli bir ergenlik dönemi geçirmelerine yardımcı olabilir.
- Metabolizmayı düzenler ve sindirim sistemi ile dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
- Psikolojik rahatlama sağlar ve detoks etkisiyle ruhsal dengeyi destekler.
Hacamat Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
Hacamat, kas-iskelet sistemi ağrıları, kireçlenme, romatizma, sindirim sistemi ve barsak hastalıkları, stres, anksiyete, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu, iltihap ve ödem sorunları, yüksek tansiyon, migren, fibromiyalji gibi stres kaynaklı ağrılar, bağışıklık sistemi hastalıkları ve birçok kronik hastalığın tedavisinde olumlu etkilere sahip olabilir.
Hacamat Kaç Ayda Bir Yapılır?
Genel olarak, hacamatın sıklığı tedavi amaçlarına, hastanın ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna bağlıdır. Bazı kişiler ihtiyacına ve bünyesinin durumuna göre ayda 1 kere veya daha sık hacamat yaptırabilirken, bazı kişiler ise daha seyrek olarak yılda 2 kez bu geleneksel tıp uygulamasını yaptırmayı düşünebilir.
Hacamat Kimlere Yapılmaz?
Geleneksel ve tamamlayici tıp (GETAT) uygulamaları genelde risk ve komplikasyonları içeren uygulamalar taşımamaktadır. Bir GETAT uygulaması olan hacamatta aynı şekilde risk ve komplikasyonları olmasa da bazı özel durumları olan kişiler bu uygulamayı yaptırmaması daha sağlıklı olacaktır.
Bunlar şu şekilde sayılabilir:
- Gebelik ve emzirme dönemleri
- Kadınların adet dönemlerinde
- İleri derece anksiyete bozukluklarında
- Kanama-pıhtılaşma bozukluklarında (hemofili vs.)
- INR değeri 2 ve üzerinde olan kişilerde
- Hemoglobin değeri 10 ve altında olan anemik kişilerde
- Ciltte skar doku oluşumu gözlenen kişilerde
- İleri evre solunum yetmezliği olan kişilerde
- Bilinci kapalı, koopere ve oryante olmayan kişilerde
- Otoimmün hastalıkların akut atak dönemlerinde
- Tekrarlayan senkop atağı olan kişilerde
- Kalp ve böbrek yetmezliği olan kişilerde
Hacamattan Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hacamattan Önce:
- Kan sulandırıcı ilaçların (hekim kontrolünde) en az 2 gün önce kesilmesi.
- Hayvansal gıdaların protein alımının 1 gün önce sınırlanması.
- En az 3 saat önce aç karnına yapılması.
Hacamattan Sonra:
- İlk 24 saat içinde banyo yapılmaması.
- İlk 2 saat içinde yemek yenilmemesi.
- Uygulama günü ve ertesi gün hayvansal gıdalardan uzak durulması.
- Vücudu çok yoracak aktivitelerden kaçınılması.
Bu tavsiyelere uyulmaması hacamat tedavisini engelleyici değildir. Ancak tedavinin etkinliğini arttırmak için bu hususlara uyulması önerilir.
Hacamat Günleri Nelerdir ?
Muayenehanemizde hacamat uygulaması, hicri takvimdeki sunnet günleri göz önünde bulundurularak yapılır. Hicri ayın 15’inden 25’ine kadar yapılması tavsiye edilir. Pazar, salı, perşembe ve cumartesi günleri uygun günlerdir. Çarşamba ve cuma günleri hacamat işlemi için uygun değildir.
Hacamat (Kupa) Tedavisi Fiyatı
Hacamat Tedavisi muayenehanemizde seans olarak yapılmakta ve kupa sınırlaması yoktur. Hangi bölgelere kaç adet kupa koyulması gerektiğine kişinin durumuna göre doktor karar vermektedir. Genelde ilk defa hacamat yaptıranlara 6 yada 8 kupa koyulmakta, düzenli hacamat olan kişilerde ise standart hacamat bölgelerine tarama şeklinde en az 7, duruma göre 14 kupaya kadar çıkılmaktadır. Kaç tane kupa yapılırsa yapılsın hacamat tedavisi seans ücreti değişmemektedir. Seans ücreti ve detaylı bilgi için muayenehane numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Bu sayfanın içerikleri ziyaretçilerini bilgilendirme amaçlı kurulmuş olup, sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgisi taşımaz. Sayfa sağlıkla ilgili yer verdiği tüm konularda öncelikle en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenebileceğini savunur. Sayfada konu olarak geçen tüm yöntemler kamuoyuna bilgi vermek amaçlı paylaşılmış olup, bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu sayfa sorumlu tutulamaz.